Portakal Çiçeği Bulvarı - Antalya
İçme ve Kullanma Suyu, Bina Su Deposu ve Temizliği
İçme ve Kullanma Suyu, Bina Su Deposu ve Temizliği

İçme ve Kullanma Suyu, Bina Su Deposu ve Temizliği

Doğada bulunan su kaynakları bazı istisnalar dışında içme ve kullanma ihtiyaçları için doğrudan doğruya kullanmaya uygun değildir. Bu yüzden suların arıtma işleminden geçirilmesi gerekir.

İçme ve Kullanma Suları

Dere, göl, baraj, kaynak gibi yüzeysel su kaynakları ve yeraltı sularından elde edilen ham su, içme suyu arıtma tesislerinde özelliklerinin gerektirdiği arıtma işlemlerinden geçirilerek, sağlık şartlarına ve Türk Gıda Kodeksi İçme ve Kullanma Suyu Standartlarına uygun hâle getirildikten sonra şebekeye verilmektedir.

İçme suları genel olarak; içme, yemek yapma, temizlik gibi toplumun içme ve kullanma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.

Şehir şebekeleri, kuyu, çeşme ve yine aynı amaçlarla kullanılan dere, nehir ve göl suları içilebilir su olarak tanımlanır.

İçme ve çeşitli amaçlarla kullanılan, insan sağlığı ile çok yakından ilişkisi olan, kısaca içme ve kullanma sularının hepsine alimentasyon suyu denir.

Bina Su Deposu ve Temizliği

Su deposu su temininin sürekli olarak ve istenilen miktarda sağlanmadığı yerlerde zaruri bir ihtiyaçtır. Sağlığımız için bu kadar önem taşıyan su depolarının fiziksel temizlik ve kimyasal dezenfeksiyonunun yapılması gerekir. Temizlik yapılmaması halinde depolarda balçık, çamur vb. uygunsuzluklar meydana gelebilmektedir.

Temizlik ve dezenfektenin yapılmaması sonucunda, su depolarında dökülme, paslanma oluşabildiği gibi suda da renk, koku ve bakteri oluşabilmekte, şebeke hatlarında yapılan bakım onarım çalışmaları sonucunda da şebeke suyuna kirleticiler bulaşabilmektedir.

Depoların kirlenmesi sonucunda suyun içerisinde bulunan klor, aktivitesini yitirdiğinden, depolarda hastalık yapıcı bakteri, dizanteri gibi mikroplar üreyebilmektedir. İçtiğimiz, yemeklerde kullandığımız, dişimizi fırçaladığımız, banyo yaptığımız, çocuklarımıza içirdiğimiz suyun temiz olması için su depolarının rutin olarak temizliğinin yapılması gerekir.

Sağlıklı Su Deposunun Özellikleri

Su deposu belirli aralıklarla ve düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfektesi yapılmalıdır.

Depo içindeki su, uzun bir süre bekletilmemeli, sadece su kesintisi olduğu zaman değil, sürekli olarak sirkülasyonu sağlanarak tüketilmeli.

Su deposunun yüzeyleri, içindeki suyun özelliklerini bozmayacak nitelikte olmalı veya bu nitelikte bir yalıtım malzemesi ile kaplatılmalı.

Deponun içine farklı amaçlara hizmet eden boru bağlantıları (kalorifer ve su tesisatı vb) olmamalı.

Hidrofor ve fittings elemanlarının metal aksamı ve plastik aksamında bakteri üretmeyen sağlığı tehdit edici materyaller içermeyen malzemeler kullanılmalı.

Depo kapağı kilitli olmalı ve sadece görevlilerce açılıp kapanması sağlanmalıdır.

A Blok su deposu 17.01.2023 Salı günü, D Blok su deposu 20.01.2023 Cuma günü temizlendi.