Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Toplum Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 20.11.2024 tarihinde düzenlenen “Öfke Kontrolü ve Başa Çıkma Yolları” konulu eğitime site yöneticisi Mürşidin Demircan katıldı.
Öfke konusunun ele alındığı bu eğitimde psikolog Şakir Üzülen, öfkenin kişilerin zaman zaman yaşadığı bir duygu olduğunu, her zaman ciddi bir sorun olmasa da, sık sık tekrar etmesi ve kronikleşmesi halinde kontrol edilemeyen bir hal alabileceğini aktardı. Öfkenin olumsuz bir duygu olduğunu, kontrol altında tutularak öfkeli hislerin yönetilebileceğini, hisleri olumlu bir şekilde ifade etmek ve öfkeli tepkileri önlemek için bazı strateji ve tekniklerin kullanılarak öfkeli hislerin yönetilebileceğine dair örnekler sunan Üzülen, kişilerin hayatlarında karşılaştıkları zorluklar ve stres kaynakları arttığında öfke ve stresle başa çıkmak için öfke kontrol yöntemlerinin kişiye yardımcı olabileceğini vurguladı.
Sosyal medya öfke yansıtma aracı olarak kullanılıyor
Son yıllarda öfke sorununun toplumda artış gösterdiğine ilişkin olarak literatürde birçok çalışma bulunmaktadır. Facebook, WhatsApp gibi sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile de bireylerin anlık duygularını sosyal medyada ifade ettiği, yapılan anlık paylaşımların kişiler arsında olumsuz etkileşimlere neden olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Diğer taraftan, yakın zamanda geçirilen pandemi krizinin de insanların stres seviyelerini artırarak öfke duygusunu daha yoğun hale getirdiğine dair haberlere rastlanmakta, kişinin geçirmiş olduğu travmaların da öfkeli olmaya sebep olabildiği bilgisine ulaşılabilmektedir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Onur Okan Demirci’ye göre “Sosyal medya üzerinden fiziksel bütünlüğe tehdit söz konusu olmadığı için insanlar kendilerini kısıtlamadan öfkelerini dışa vurmakta, bu öfke de kişide psikolojik olarak ciddi hasarlar bırakmaktadır. Bu tür paylaşımlarda arkasına bir kitle topladığını düşünen sosyal medya hesapları, hedeflediği amaç doğrultusunda paylaşımlar yaparak ilkel beyin yapıları ile hareket eden öfkeli bir topluluğu peşinden sürükler. Ortak kaygılar taşıyan bu topluluk, dürtüsel hareketleri sonucunda kendilerine veya başkalarına zarar verebilir. Sosyal medya platformları hiç masum değildir” .
Öfke kontrolü nasıl sağlanır
Öfke kontrolsüzlüğü sonucunda insan kendisine hem de çevresindekilere zarar verebilir. Öfke yönetimi için tavsiyeler:
- Herhangi bir eylem için konuşmadan önce düşünmelidir
- Olaya öfkelendiğinde önce sakinleşmeli sonra tepki göstermelidir
- Bedensel olarak gevşemek için hafif egzersizler yapmalıdır
- Olay veya konu her ne ise ondan uzaklaşıp kısa bir mola vermelidir
- Olay veya konuya ilişkin alternatif çözüm yolları belirlemelidir
- Başkalarını eleştirmeden önce insan önce kendini eleştirmelidir
- Kin beslememelidir
- Rahatlatıcı nefes egzersizleri uygulamalıdır
- Profesyonel yardım almak gerekiyorsa ertelemeden almalıdır
Öfkeyi kontrol etmede, öfkeyi tetikleyebilecek alkol ve madde kullanımı, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi faktörlerden kaçınmalıdır. Netice itibariyle, insan kendisini öfkeli ve kızgın hissetmeye başladığı anda derin nefes almalı ve kendi kendine ‘‘rahatla’’, ‘‘sakin ol’’ gibi telkinlerde bulunmalıdır. Bu telkinler öfke ile başa çıkmada insana fayda sağlayabilir.
Öfke, doğru yönetildiğinde güçlendirici bir duygu olabilir; aksi takdirde sonuçları itibariyle yıkıcıdır.