Asansör, belirli seviyelere hizmet veren, esnek olmayan ve yatayla 15 dereceden fazla açı yapan kılavuzlar boyunca hareket eden bir taşıyıcısı olan kaldırma tertibatını veya sabit bir seyir yolu üzerinde esnek olmayan kılavuzlar üzerinde olmasa da hareket eden kaldırma tertibatıdır.
Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereğince yılda en az bir defa, Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır. Mevzuata göre periyodik kontrolün yılda en az 1 kere yapılması zorunludur.
Periyodik Muayene, her ay yapılan asansör bakımlarından biraz daha fazla detay içermektedir.
Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Asansörün yıllık periyodik kontrolünü yaptırmayan bina sorumlusuna veya kat maliklerine ilgili yönetmeliğe göre bin ile 42 bin lira arasında ceza kesilebilmektedir.
Asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikine yansıtılır.
Periyodik kontrol neticesine asansöre kırmızı, sarı, mavi veya yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olması. Bu asansörün güvensiz olduğuna delâlet teşkil eder. Bu asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez.
Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olması. Bu asansördeki uygunsuzlukların en fazla yüz yirmi gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanmalıdır.
Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olması. Bu asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanmalıdır.
Yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olması. Bu asansörün güvenli olduğunu gösterir. Asansörde yapılan testler ve incelemelerden sonra, asansörün can ve mal güvenliği için hiçbir risk taşımadığı, kullanım için tamamen uygun olan asansörlere verilen etikettir. Yeni binalar projesi gereği günümüz mevzuatına uyumlu binalardır. Yeşil etiketin genel olarak yeni binalardaki asansörlere iliştirildiği gözlenmektedir.
20 yaşından büyük diğer binaların asansörleri, şimdilik mavi etiket ile yetinmektedir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün takip kontrolü neticesinde kusurlu duruma geçen ve periyodik kontrol tarihi başlangıç kabul edilerek yüz yirmi gün içerisinde hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilmediği ikinci takip kontrolünde tespit edilen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.
İnci Kent Sitesi asansörlerinin aylık bakımları yetkili asansör firması ERALİFT tarafından yılı içinde düzenli olarak yapılmakta, periyodik kontrolü TMMOB Antalya Şubesi uzmanları tarafından yılda bir kez gerçekleştirilmektedir. Periyodik kontrolde tespit edilen eksiklikler asansör firması tarafından kısa sürede tamamlanmakta, sistem güvenli çalışır hale getirilmektedir.