Portakal Çiçeği Bulvarı - Antalya
Yapı, Bina ve Bağımsız Bölüm
Yapı, Bina ve Bağımsız Bölüm

Yapı, Bina ve Bağımsız Bölüm

Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında 49 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince Bina Çalışma Heyeti, ISO ve TSE standartlarına uygun olarak Bina Veri Tanımlana Dokümanı‘nı hazırlamış, çalışma 6.10.2022 tarihli ve 31995 sayılı (1. Mükerrer)   Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yapılan çalışmada yapı, bina ve bağımsız bölüm aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.

Yapı

Karada ve suda, daima veya geçici, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ve bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve hareketli tesislerdir.

Bina

Kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma çalışma, eğlenme veya dinlenmesine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan ikamet, ticaret, ibadet, sanayi, eğitim ve diğer kullanımlar için tasarlanmış yapılardır. Binalar genellikle kadastronun bir parçasıdır. Binalar büyük ölçekli halihazır ve kadastro haritalarında mevcuttur. Geometrik açıdan yüzey olarak temsil edilirler. Çoğu bina Adres’le belirlenebilir.

Bağımsız bölüm

Binanın tümü veya bir bölümünü diğer detay tiplerinden farklı olarak idari açıdan anlatan, işlevsel olarak bağımsız olan ve ayrı olarak satılabilen, kiraya verilebilen, devralınabilen vb. detay tipidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölüm, kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün, ana gayrimenkulün ayrı ayrı başlı başına kullanılmaya elverişli olup, kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerdir.

Dijital veri üretim yöntemiyle veya çeşitli uygulamalarla yapılacak hesaplamalar neticesinde, binalar nokta geometrisi ile temsil edilebilecek, böylelikle, binanın girişinde, bina içinde veya kadastro parseli içinde temsil eden nokta geometride ifade edilebilecektir.

Netice

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, dijital ortamdan her binanın teknik ve genel bilgilerine, hem bina sahibi vatandaşlar hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılabilecektir. Bu amaçla, Türkiye’de yapıların QR kod ve RFID (çip) teknolojisi ile etiketlenerek izlenmesi, teknik verilerin (sayısal proje, deneysel sonuçlar ve koordinat verileri vb) on-line olarak kullanıcılarla paylaşılmasına imkân sağlayan, coğrafi bilişim sistemleri ile entegresyonlu bir yazılım otomasyon sistemi olan Bina Kimlik Sistemi geliştirilmiştir.

Bütünleşik QR kod ve RFID çip teknolojisi ile tasarımı yapılmış teknolojik belge niteliğindeki bina kimlik sertifikası sayesinde, yapılar veri stoğu haline gelerek her vatandaşın ulaşabileceği bir kaynak haline getirilmiştir.

Bina Kimlik Sistemi (BKS) projesi uygulaması ülke çapında uygulanmaya başlamıştır.